ΠΡΟΒΟΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Το Σχέδιο-με μαρτυρίες για τις πυρκαγιές του 2021

 

Με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ Το Σχέδιο, των Ψαρρού-Λαζάρου, στο προαύλιο του Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου Νομικής, το Σάββατο, στις 18 Ιουνίου, στις 20.00, ας θυμηθούμε τι λέγαμε πέρσι τον Αύγουστο, όταν ξέσπασαν πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς στην Αττική, την Εύβοια και την Πελοπόννησο.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ» ΣΤΟΥΣ «ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ»

Επί του θέματος των πάσης φύσεως «ειδικών» για πυρόσβεση, «κρούσματα», λοκντάουν, εμβόλια και μετεωρολογικά δελτία, που λέει κι ο παλιόφιλος ο Γκυ, και ό,τι άλλο υπηρετεί την καπιταλιστική οργάνωση της κοινωνίας, ας υπενθυμίσουμε εδώ τη Θέση 7 των Σχολίων πάνω στην κοινωνία του θεάματος. «Όλοι οι ειδικοί είναι άνθρωποι του Κράτους και των μέσων μαζικής ενημέρωσης και δεν αναγνωρίζονται σαν τέτοιοι παρά μόνο εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Κάθε ειδικός υπηρετεί το αφεντικό του, διότι καθεμιά από τις παλιές δυνατότητες ανεξαρτησίας έχει σχεδόν εκμηδενιστεί απ΄ τις συνθήκες οργάνωσης της σημερινής κοινωνίας».

Το κράτος και οι ειδικοί του προτίμησαν, λοιπόν, αντί να σβήσουν τις φωτιές να προετοιμάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την επόμενη μέρα, ετοιμάζοντας τεχνητές αναδασώσεις οι οποίες θα συνδυάζονται με τη φθηνή αξιοποίηση των δασικών δραστηριοτήτων στα πλαίσια του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής (ξύλευση, ρητίνη, μελισσοκομία, αγροτική παραγωγή κλπ).

Η απομάκρυνση των κατοίκων από τους τόπους κατοικίας τους την ίδια ώρα που αυτοί καίγονται μαζί με αγροτικές εκτάσεις και το φυσικό περιβάλλον γύρω τους, συμβάλλει, όπως όλες οι οδηγίες των ειδικών τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στην αποτροπή της δημιουργίας μιας δημόσιας σφαίρας η οποία πέρα από το ότι θα μπορούσε να αποτρέψει την τεράστια καταστροφή, θα μπορούσε:

-Να βάλει στη συζήτηση και τα αίτια που γεννούν τις πυρκαγιές στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο, μιας και δεν αποτελούν απλά κάποιου είδους «φυσικές» καταστροφές που προκύπτουν από την απληστία των ανθρώπων, αλλά σχετίζονται άμεσα με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και με τον τρόπο που αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους επεκτείνοντας την κυριαρχία του σε νέα εδάφη.

-Να μην δεχτεί τις μειώσεις μισθών που έρχονται πάλι ως αναστολή συμβάσεων εργασίας στις πληττόμενες επιχειρήσεις

-Να επιβάλλει την κατανομή των πόρων με γνώμονα την ικανοποίηση των άμεσων κοινωνικών αναγκών

Σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης αναπαραγωγής των καπιταλιστικών κοινωνικών σχέσεων κάθε νέα κρίση είτε έχει υγειονομικά είτε περιβαλλοντολογικά χαρακτηριστικά, είτε εκδηλώνεται ως υποτιθέμενη φυσική καταστροφή αξιοποιείται από το κράτος προκειμένου να γίνει δυσχερέστερος ο συσχετισμός δύναμης μεταξύ καπιταλιστικής και εργατικής τάξης. Ταυτόχρονα, όμως, δημιουργούνται και ευκαιρίες για το προλεταριάτο να αντιστρέψει τη δεκάχρονη πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης και να θέσει υπό αμφισβήτηση τον μονόλογο των ειδικών πάνω στη διαχείριση των κοινωνικών ζητημάτων ο οποίος επιχειρεί να συγκαλύψει συστηματικά ότι οι επιδημίες, η οικολογική καταστροφή, ακόμη και οι φυσικές καταστροφές δεν είναι παρά άμεση απόρροια του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ» ΣΤΟΥΣ «ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ» – ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ (noblogs.org)

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0wWbXTQSaDz9J4WuDzwA1ewzKLd2oLVXKaDSHks8ajFkKVg8CQswdzWQBspBHvWuGl&id=109213057401379