Εκδόσεις Βιβλίων

Οι εκδόσεις μας διακινούνται σε κινηματικούς χώρους, στέκια, χέρι με χέρι και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στην Αθήνα και στην επαρχία!

Το Προλεταριακό Σώμα ως Πεδίο Πολιτικής Διαμάχης: στιγμές αγώνα ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στη βικτωριανή Αγγλία τον 19ο αιώνα, παρουσίαση και σχολιασμός του βιβλίου της N. Durbach «Bodily Matters».

Ολόκληρο το βιβλίο διαθέσιμο σε pdf εδώ.

Το βιβλίο παρουσιάζει μια σχετικά άγνωστη πτυχή της ιστορίας του «παραδοσιακού» εργατικού κινήματος που αναδεικνύει (και) τις εργατικές καταβολές των αγώνων ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τις καταναγκαστικές ιατρικές πρακτικές εν γένει. Επιπλέον, από την επαφή με τη συγκεκριμένη ιστορική μελέτη προκύπτουν και σημαντικά άλλα ζητήματα προς συζήτηση, χρήσιμα για την πολιτική ερμηνεία της συγκυρίας της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας, άρα και για τη συνέχιση των αγώνων εναντίον της. Ως εκ τούτου, η προσέγγισή μας δεν εκκινεί από ένα φιλολογικό-ακαδημαϊκό ενδιαφέρον ούτε είναι «αντικειμενική περιγραφή γεγονότων». Είναι ξεκάθαρα μεροληπτική, βλέπει την πραγματικότητα από μια ταξική σκοπιά που αντιμετωπίζει την ιστορία και τη θεωρία ως «όπλα που πρέπει να ρίχνονται την κατάλληλη στιγμή στη μάχη», για να φέρουν το παρόν σε κρίσιμη κατάσταση.

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Αντί προλόγου

Το ιστορικό πλαίσιο

Ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Κοινωνική σύνθεση, δημόσιος λόγος του κινήματος & πρώτες μάχες

Η θέση και ο ρόλος του προλεταριακού σώματος στη συγκρότηση της εργατικής τάξης

Η προέλευση της κατανόησης του σώματος κατά την βικτωριανή εποχή

Οι απειλές για το κοινωνικό σώμα: μικρόβια, ακαθαρσία και η ιδιοσυστασία του σωματικού οργανισμού

Η θεσμική απάντηση στο κίνημα: η εισαγωγή του (νομικού) όρου του «αντιρρησία συνειδήσεως» για την αφόπλισή του

Η παρακμή του κινήματος και λίγα λόγια για το τι ακολούθησε

Σημειώσεις

Παράρτημα: Σχετικά με κάποια αναμασήματα ακαδημαϊκών (και όχι μόνο) «κριτικών» πάνω στα κινήματα ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Σημειώσεις παραρτήματος

Παράρτημα 2ο

Ως συνέχεια του Παραρτήματος κυκλοφόρησε και το Σχετικά με κάποια αναμασήματα ακαδημαϊκών (και όχι μόνο) «κριτικών» πάνω στα κινήματα ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, μέρος 2ο.

Είναι γνωστό από παλιά ότι το κράτος δεν επαφίεται για τη διάδοση της προπαγάνδας του μόνο στους πληρωμένους και εξειδικευμένους υπαλλήλους του και στα media. Tο θέαμα πρώην συντρόφων που έχουν καταντήσει άμισθοι οργανικοί διανοουμενίσκοι του κράτους και μανιώδεις υποστηρικτές των πολιτικών του αν και λυπηρό δεν παύει να αποτελεί μια πραγματικότητα που όλο και πιο συχνά τη βρίσκουμε μπροστά μας.

Κόντρα στο Ρεύμα: Η Συμβολή μας στον Αγώνα Ενάντια στην Τηλεργασία, την Τηλεκπαίδευση και τα Λοκντάουν

Ολόκληρο το βιβλίο εδώ.

Απόσπασμα από τον πρόλογο:

«Συνειδητοποιώντας από την πρώτη στιγμή, μέσα στον ταξικό αγώνα, μέσα στον κοινωνικό ανταγωνισμό, ότι ο ιός, το κράτος και εμείς (ως εργασιακή δύναμη) είμαστε όλα συνθετικά και ταυτόχρονα αντιθετικά στοιχεία της ίδιας κοινωνικής μορφής σε κρίση, δε θα μπορούσαμε να περιοριστούμε, όλον αυτόν τον χρόνο που δραστηριοποιούμαστε, σε μια συντεχνιακή-συνδικαλιστική λογική αγώνα. Βάλαμε φυσικά μπροστά (κι ευτυχώς όχι μόνοι μας) όλες τις απαραίτητες διεκδικήσεις μείωσης του χρόνου εργασίας και αύξησης του άμεσου και έμμεσου μισθού, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο επίθεσης σε όλες τις κανονικοποιήσεις, τους διαχωρισμούς και τις πραγματικές αφαιρέσεις που προωθεί η καπιταλιστική βιοεξουσία. Ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο την επίθεση στην τηλεκπαίδευση/τηλεργασία και όλες τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας ώστε να απελευθερωθεί η σωματική επικοινωνία που επιτρέπει το χτίσιμο των προϋποθέσεων μιας συνολικής επίθεσης στον ανεστραμμένο κόσμο του κεφαλαίου και της απλής επιβίωσης. Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται!»