★ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, 22/6/22★

Η Συνέλευση ενάντια στη Βιοεξουσία και την Κλεισούρα θα συμμετάσχει στην απεργία που έχει προκηρυχτεί από την ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 22/6/2022 και καλεί στη συγκέντρωση των αγωνιζόμενων ανεσταλμένων υγειονομικών στο Πάρκο Ελευθερίας και πορεία προς το υπουργείο Υγείας στις 9 το πρωί.

Ενάντια στις συγχωνεύσεις και την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ,

ενάντια στην απάτη του οικογενειακού γιατρού με σύστημα ποινών που προβλέπει αυξημένη συμμετοχή έως και 20% στο κόστος φαρμάκων, εξετάσεων και νοσηλίων,

ενάντια στα πληρωμένα απογευματινά ιατρεία

ενάντια στο φακελάκι

ενάντια στις αναστολές 7.500 εργατριών υγείας.

 

Προδημοσιεύουμε εδώ αποσπάσματα από τη νέα επί του πιεστηρίου μπροσούρα της συνέλευσης που σχετίζονται με όσα θεσμοθέτησε ο νέος νόμος για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ και της ΠΦΥ.

Σε σχέση με τον «οικογενειακό γιατρό»

[…]στόχος της μεταρρύθμισης είναι η οικονομική ανεξαρτητοποίηση του ΕΟΠΥΥ από τις παχυλές κρατικές επιδοτήσεις και εξίσωση των δωρεάν παροχών προς τα κάτω (κατ’ αντιστοιχία με την προς τα κάτω εξίσωση των συντάξων που προκάλεσε ο ΕΦΚΑ).Επιπλέον, καθορίζοντας κοινά κριτήρια στο σύνολο της αγοράς υπηρεσιών υγείας, η ασφαλιστική εταιρεία ΕΟΠΥΥ θα θέσει σε άμεσο ανταγωνισμό τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία μεταξύ τους και αυτούς σε ανταγωνισμό με τους υγειονομικούς στα ιδιωτικά.

[…]

Σε σχέση με την ΠΦΥ νεκρανασταίνεται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, θεσμός που πρωτολανσαρίστηκε στο πάλαι ποτέ ΙΚΑ, κατά τη δεκαετία του ’60, και αργότερα, επί ΕΣΥ, στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας. Παρά την παταγώδη αποτυχία του μέτρου, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 ντόπιοι και ξένοι τεχνοκράτες συζητούν στο όνομα, υποτίθεται, της  «ολιστικής ιατρικής προσέγγισης» τη γενίκευσή του, με έναν ολιστικό μεν, αλλά καθόλου ιατρικό, στόχο: τον περιορισμό των ιατροφαρμακευτικών κρατικών δαπανών.

Η νέα βερσιόν του οικογενειακού γιατρού θα αμείβεται «με το κεφάλι» (1.500-2.000 άτομα, ποικίλης ηλικιακής διαστρωμάτωσης) και όχι ανά ιατρική πράξη, γεγονός που δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στις ιδιωτικές εταιρείες που, κουράροντας μεγαλύτερη μάζα ασθενών μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις πιθανές, στατιστικά, αποκλίσεις, από τα καθιερωμένα πρωτόκολλα.[…]

Σε σχέση με το ΕΣΥ

Κεντρικό σημείο της νέας πολιτικής αποτελεί η συγχώνευση περιφερειακών νοσοκομείων, έχοντας ως βάση εργαλεία που χρησιμοποιούνται στα δίκτυα… logistics για τη βελτιστοποίηση των ροών containers από το ένα σημείο στο άλλο (βλ. το λεγόμενο μοντέλο Hub-and- Spoke, ένα ακτινωτό σύστημα διασύνδεσης περιφερειακών σημείων εισόδου με κεντρικούς κόμβους). [..]

Για να μπορέσει να λειτουργήσει όμως ένα τέτοιο, γενικευμένο μοντέλο ποιοτικής και χωροταξικής συρρίκνωσης, απαιτείται ένα πεδίο διαρκούς φιλτραρίσματος των ασθενών και αποτροπής της άμεσης πρόσβασης στο νοσοκομείο (που θα είναι για ορισμένους, τους πιο σοβαρά ασθενείς ή τους μη έχοντες οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης αλλού για κάτι μη σοβαρό).

Για τον σκοπό αυτό εισάγεται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Αυτός θα κατανέμει τη ροή των ασθενών, είτε σε ειδικούς δημόσιους ή ιδιώτες συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, είτε σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, είτε, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Προκειμένου να μην συρρέουν οι ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία –που πριν την πανδημία λειτουργούσαν εν είδει ΠΦΥ– το παραπεμπτικό του οικογενειακού γιατρού θα λειτουργεί ως πάσο προτεραιότητας – άλλο ένα πάσο που έρχεται να εγκατασταθεί στην καθημερινότητά μας, δίπλα στο πάσο υγειονομικών φρονημάτων.

Η πρόσβαση στο δημόσιο νοσοκομείο θα δυσκολέψει, ενώ η σχέση γιατρού-ασθενή σταδιακά θα μεσολαβηθεί (κι άλλο) από τις ψηφιακές τεχνολογίες, όπως υπηρεσίες άυλης συνταγογράφησης και τηλε-συμβουλευτικής, δίχως δηλαδή επίσκεψη και εξέταση από τον γιατρό. Για τις απομακρυσμένες περιοχές αυτό θα σημάνει την απουσία γενικού ή (έστω) αγροτικού γιατρού.

Επιπλέον, το υπουργείο εισηγήθηκε την επέκταση του μέτρου των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων, ένα μέτρο που πατάει στο ξεχαρβάλωμα των πρωϊνών, «δωρεάν» παροχών και συνδυάζει κρατική τεχνογνωσία και υποδομές με την κερδοσκοπική λειτουργία. Στην ουσία το απογευματινό ιατρείο, παρακάμπτοντας τις τεράστιες αναμονές εξέτασης/χειρουργικής επέμβασης που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία, νομιμοποιεί, και τυπικά, το «φακελάκι».

Ταυτόχρονα, όμως, κάνει και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: συνδέει την ατομική φήμη του γιατρού με το εισόδημά του («αξιολόγηση από τις δυνάμεις της αγοράς» θα το ονόμαζαν οι τεχνοκράτες), καθιστώντας τον μισθό των υγειονομικών ελαστικό και την εργασία τους πιο επισφαλή, καθώς, αφού μέρος της απογευματινής αμοιβής θα επιστρέφει ως έσοδο στο νοσοκομείο, η διοίκηση του τελευταίου σταδιακά θα επιβάλλει νόρμες «απογευματινής παραγωγικότητας».[…]

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία και της υποτίμησης των υπηρεσιών υγείας των οποίων είμαστε χρήστριες είναι η ανακοίνωση-καταγγελία του συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ικαρίας που δημοσιεύτηκε πριν από μια εβδομάδα και επιβεβαιώνει όσα ονειρεύτηκαν τα αδίστακτα καθάρματα που σχεδίασαν την αναδιάρθρωση του δικτύου τριτοβάθμιας περίθαλψης εν μέσω μονοθεματικής απασχόλησης του αριστερού και αντιεξουσιαστικού φιλοεμβολιαστικού τόξου με την με- κάθε-τρόπο υπεράσπιση της κρατικής εμβολιαστικής εκστρατείας και την πάταξη των απανταχού «ανορθολογητών αρνητών της πανδημίας»: https://ygeionomikoi.gr/2022/06/18/%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%B3-%CE%BD%CE%BF%CF%83-%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%AC%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%87%CF%89%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CF%85-%CE%B8%CE%B1-%CE%B8%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%B8%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/.

 

Οι διεκδικήσεις των απεργών στη βιομηχανία της υγείας είναι :

ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

  • Έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία
  • Άρση Αναστολών
  • Μονιμοποίηση Συμβασιούχων
  • Ένταξη στα Β.Α.Ε.
  • Αύξηση μισθών
  • Αυξήσεις και καμία και περικοπή και επέκταση στο Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας
  • Θεσμοθέτηση επαγγελματικής Νόσου- Εργατικού ατυχήματος
  • Επαρκής χρηματοδότηση και κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό στη Δημόσια Υγεία, ΕΚΑΒ, Πρόνοιας.
  • Όχι στην Ιδιωτικοποίηση Υγειονομικών, Προνοιακών Μονάδων, ΕΚΑΒ

Αυτά τα συνήθη συνδικαλιστικά συνθήματα αποκτούν μια άλλη αξία μετά την ψήφιση ήδη από τις 11 του Μάη του νόμου του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις», ν. 4931/2022 – ΦΕΚ τεύχος Α 94/13.05.2022.

Αρκεί βέβαια να υπάρξουν υγειονομικοί  και χρήστριες των υπηρεσιών υγείας που θα τα διεκδικήσουν στα σοβαρά και όχι στα χαρτιά όπως γίνεται συνήθως!

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

ΟΣΟΙ ΣΥΝΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ /ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΥ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ