Κάλεσμα στην πανυγειονομική 24ωρη απεργία, 23/2/22

Από την 1η του περασμένου Σεπτέμβρη, χιλιάδες εργαζόμενοι του ΕΣΥ τελούν υπό αναστολή εργασίας -χωρίς μισθό και ένσημα- γιατί δεν επέλεξαν να εμβολιαστούν. Πρόκειται κυρίως για νοσοκόμες, φυσιοθεραπεύτριες, τραπεζοκόμους, φροντιστές, νοσηλεύτριες, τραυματιοφορείς, ηλεκτρολόγους και γενικότερα τεχνικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας, και δευτερευόντως για γιατρούς.
 
Εν τω μεταξύ, όσες/οι από αυτούς ήταν με σύμβαση, έχουν ήδη απολυθεί. Το τελεσίγραφο του υπουργείου υγείας για τους εναπομείναντες εργαζομένους σε αναστολή (σε αριθμό περίπου 4.700) λήγει στις 31/3 και όσες δεν έχουν εμβολιαστεί έως τότε θα αντιμετωπίσουν κι αυτές είτε την άμεση απόλυση είτε την έμμεση, με την παράταση της αναστολής τους για ακόμη ένα εξάμηνο, δηλαδή με την παράταση του οικονομικού τους στραγγαλισμού.
 
Έτσι ξεφορτώνεται το υπουργείο υγείας τους αλλοτινούς «ήρωες» και «ηρωίδες» την ίδια ώρα που ετοιμάζει συγχωνεύσεις υποδομών, περαιτέρω μειώσεις προσωπικού και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.
 
Το σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης αναδιαρθρώνεται και μαζί του αναδιαρθρώνεται η εργασία συνολικά∙ ήδη προαναγγέλλεται ο εμβολιασμός ως τυπικό προσόν για το ΕΣΥ, πράγμα που εφαρμόζεται εδώ και περίπου έναν χρόνο άτυπα και κατά τη διακριτική ευχέρεια των αφεντικών σε διάφορα τμήματα του ιδιωτικού τομέα (εστίαση, τουρισμός, λιανεμπόριο, υγεία, άλλες υπηρεσίες).

Κι αν το αφήγημα αλλάζει για μια ακόμα φορά για να δουλέψουν οι γαλέρες των θερινών σεζονάδικων, ωστόσο αφήνει πίσω του τα συστατικά του ρευστού υγειονομικού απαρτχάιντ: πιστοποιήσεις, σκαναρίσματα, πρόστιμα.
 
Απέναντι σε όλα αυτά η καθεστωτική αριστερά όσο κι ένα μέρος του α/α χώρου κινούνται σε ένα φάσμα μεταξύ συκοφάντησης όσων αρθρώνουν κριτικό λόγο και στήριξης λιγότερο ή περισσότερο συγκαλυμμένων υποχρεωτικοτήτων και μέτρων.
 
Δεν περιμένουμε τίποτα και από κανένα σωτήρα!
 
Η Πρωτοβουλία Ενάντια στο Υγειονομικό Απαρτχάιντ καλεί στην 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία την Τετάρτη στις 23/2
– Προσυγκέντρωση και μοίρασμα κειμένων στο Ιπποκράτειο στις 8.30
– Πορεία προς το Υπουργείο υγείας στις 9.00
 
Ενάντια στο μεθοδικό ξήλωμα του δημόσιου συστήματος υγείας
 
Ενάντια σε παλιές και νέες υποχρεωτικότητες, τις πιστοποιήσεις υγειονομικών φρονημάτων και τα πρόστιμα
 
Ενάντια στη μείωση του άμεσου και έμμεσου μισθού
 
Καμία αναστολή εργασίας, καμία απόλυση
 
Άμεση κατάργηση του νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
 
Πρωτοβουλία ενάντια στο υγειονομικό απαρτχάιντ
υ.γ. φωτό από το μπλοκ της πορείας