Σχετικά με την υπεράσπιση του Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου Νομικής και τις κινηματικές του χρήσεις

Στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί, ώστε να συνεχιστεί με εντατικότερο τρόπο η πολιτική εσωτερικής υποτίμησης που εξαπολύθηκε εις βάρος του ντόπιου και πολυεθνικού προλεταριάτου τα τελευταία δέκα χρόνια, οι περιφράξεις, παλιές και νέες, όχι απλά επεκτείνονται αλλά προσφάτως επιχειρούν να θεμελιωθούν υλικά και ιδεολογικά σε επινοημένους μεν από το κράτος, με αποτελέσματα που διαμορφώνουν την πολύ απτή υλική (εμπειρική) πραγματικότητα δε, «υγειονομικούς» διαχωρισμούς.

Χρόνια τώρα το ΑΚΝ στεγάζει τις δραστηριότητες συλλογικοτήτων και ομάδων εντός ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος που, όπως όλα, αποτελεί τον χώρο της μαζικής παραγωγής της καπιταλιστικής μορφής της επιστήμης, της «κεφαλαιοποιημένης γνώσης, του φετιχισμού της ιδέας και της μεθόδου, της αλλοτριωμένης εικόνας της ανθρώπινης σκέψης» και των  «ειδικών» της. Η επιχειρηματικοποιημένη λειτουργία των πανεπιστημίων όχι μόνο δεν ανακόπηκε από τη γενικευμένη χρήση της τηλεκπαίδευσης, των τηλεξετάσεων και, τελευταία, της επίδειξης «υγειονομικών» πιστοποιητικών, αλλά επιταχύνθηκε και διεύρυνε το ρήγμα ανάμεσα στην (καπιταλιστική) χρήση της αλλοτριωμένης «γνώσης» και των κοινωνικών μας αναγκών.

Ωστόσο, το ΑΚΝ αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί την εδαφικοποίηση της άρνησης να αποδεχτούμε την απαλλοτρίωση της γνώσης, τους δεδομένους ρόλους, την καθεστωτική χρήση των χώρων, την περίφραξη και τους διαχωρισμούς. Είναι το κινηματικό πεδίο συναντήσεων κοινοτήτων αγώνα, διαμόρφωσης συλλογικών ταυτοτήτων, παραγωγής αντι-γνώσης για προλεταριακή χρήση μέσα από μορφές αυτομόρφωσης, ένας τόπος απόπειρας μετασχηματισμού των κυρίαρχων καπιταλιστικών σχέσεων, ένας χώρος για συνευρέσεις (και) μέσα από συλλογικά μαγειρέματα και γλέντια. Ήταν και παραμένει το πολύμορφο και πολύχρωμο σημείο συνάντησης συγκλινόντων αλλά και αποκλινόντων κινηματικών χειρονομιών, ένας χώρος ανοιχτός και φιλόξενος στην κινηματική ποικιλομορφία.

Η πάντα ορατή απειλή καταστολής του ΑΚΝ πρόσφατα έγινε ακόμα πιο χειροπιαστή και κοντινή: ήρθαν στο φως δημοσιεύματα και τηλεοπτικές εκπομπές που όλως «τυχαίως» προσπαθούν να επιταχύνουν την επαναφορά του χώρου στην «κανονικότητα» της καπιταλιστικής αξιοποίησης και τον «υγειονομικό» του «εξευγενισμό» με την αποβολή των «μιαρών» κινηματικών διασαλευτών της ακαδημαϊκής του «ιερότητας».

Αλλά ας τους υπενθυμίσουμε ακόμα μια φορά: Ήταν και θα παραμείνει βασικός μας στόχος η αντιστροφή αυτής της προοπτικής, της επέλασης της κρατικής και καπιταλιστικής εξουσίας στον χώρο· και το προσωρινό και μάταιο μονοπώλιό της θα συνεχίσουν να το υπονομεύουν οι κινηματικές μας δραστηριότητές μας μέσα σε εχθρικό έδαφος.

17/2/2022

Συνέλευση ενάντια στη Βιοεξουσία και την Κλεισούρα

Συνέλευση Εργαζομένων-Ανέργων από την πλατεία Συντάγματος

(δύο από τις ομάδες της Συνδιαχειριστικής Συνέλευσης του ΑΚΝ)