Μεταστροφή οδηγιών του υπουργείου Υγείας για προλεταριακή χρήση

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:


Πόσο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις από την κρατική αντιμετώπιση των λοιμώξεων που προκαλεί ο 2019-nCoV;

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τον 2019-nCoV είναι ιδιαίτερα σοβαρές, ειδικά στους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών και τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις(υπέρταση, καρδιακά νοσήματα, διαβήτη και ηπατικές ή αναπνευστικές ασθένειες) εξαιτίας της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας, ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας εφαρμογής πολιτικών ακραίας λιτότητας, υποτίμησης της εργασίας και μείωσης του εργατικού δυναμικού.

Σοβαρές επίσης είναι οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους σε:

νοσοκομεία, σούπερμάρκετ, delivery, call-centers,αποθήκες, e-shop

καθώς εξαναγκάζονται να εργάζονται με εξοντωνικούς για την υγεία ρυθμούς, με εξαντλητικά ωράρια, δίχως τα κατάλληλα μέσα προστασίας από τον ιό και πολύ συχνά δίχως καν τη δυνατότητα να πάρουν αναρρωτική άδεια (ακόμη κι όταν εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης από τον κορονοϊό!)

Τρομερές οι συνέπειες και σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα: Τα αφεντικά βλέποντας, ήδη από τις αρχές της επιδημίας COVID-19, τον τζίρο τους να πέφτει άρχισαν να ζητούν επιτακτικά από την κυβέρνηση να κλείσει τα καταστήματά τους, για να μην πληρώσουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.

Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τον μισθό τους και, προς το παρόν, και το δώρο Πάσχα. Αντ’ αυτού θα τους δοθεί ένα ψωροεπίδομα των 800€ για 45 ημέρες (ή 535€ ανά μήνα), πολύ κάτω δηλαδή ακόμη και από τον υφιστάμενο κατώτατο μισθό που όλοι ξέρουμε πως είναι της πλάκας. Τα μισά (400€) προβλέπονται για τους μακροχρόνια ανέργους. Όσοι εργάζονταν «μαύρα», και ήταν πολύ αυτοί, ειδικά στα κάτεργα του επισιτισμού, δεν θα πάρουν μία.

Όλα αυτά γίνονται για να μην πληρώσουν από την τσέπη τους τα αφεντικά τη χασούρα, κι ας έβγαλαν πολλά μέσα στην κρίση, αλλά κυρίως για να επιταχυνθεί η ριζική αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας: οι μισθοί και οι συμβάσεις «έκτακτης ανάγκης», η τηλε-εργασία, η εκ περιτροπής εργασία κλπ. ήρθαν για να μείνουν!

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο  ότι οι επιχειρήσεις στις οποίες «ανεστάλησαν», σύμφωνα με τον πρόσφατο νεολογισμό του Υπουργείου (επικερδούς εκμετάλλευσης) Εργασίας, οι συμβάσεις εργασίας δεσμεύονται μόνο ως προς την διατήρηση του αριθμού των θέσων εργασίας, και όχι ως προς τη διατήρηση των συμβάσεων εργασίας, άρα και των μισθών που αντιστοιχούν στις θέσεις αυτές.

ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ:


Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλειστούμε παθητικά σπίτι μας, αλλά αντίθετα:

Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, οργανώνουμε ομάδες προλεταριακής αλληλοβοήθειας στις γειτονιές μας, κάνοντας πάντοτε χρήση όλων των απαραίτητων μέσων προστασίας, για ψυχική υποστήριξη και για να συνδράμουμε τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας (πχ.  στα ψώνια τους), μειώνοντας έτσι άμεσα τον κίνδυνο έκθεσής τους στον ιό.

Να μην μείνει κανείς μόνος του, κανένας να μην αντιμετωπίσει μόνος του αυτήν την πανδημία πανικού κ φόβου!

Διεκδικούμε μαζί με τους εργαζόμενους στους κλάδους που τώρα πέφτει το περισσότερο βάρος (νοσοκομεία, σούπερ-μάρκετ, courier, αποθήκες):

Άμεση πρόσληψη προσωπικού, καμία υπερωρία

Αύξηση μισθών σε όλους & σε όλες

Κανονικά ρεπό & άδειες

Παροχή μέσων προστασίας & ασφαλείς συνθήκες εργασίας

Οργανώνουμε τοπικές συνελεύσεις εργαζομένων & ανέργων για να ενώσουμε τις ιδέες και τους αγώνες μας:

Πλήρης κοινωνικός μισθός σε όλους & σε όλες

Δώρο Πάσχα εδώ και τώρα

Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτια προλετάριων

Παύση πληρωμών ενοικίων και λογαριασμών

Κατάργηση όλων των κέντρων κράτησης των μεταναστών εργατών, αποσυμφόρηση των φυλακών

Τέρμα στις απαγορεύσεις & τις καραντίνες, θέλουμε επιτέλους να χαρούμε τη λιακάδα!

Ασθενείς του ιού της τaξικοπαλήτιδαςCLWAR-20