Ακούμε από όλες τις πλευρές ότι το κράτος είναι απόν από τις «φυσικές» καταστροφές, τη δημόσια και ατομική υγεία κλπ., και ότι ευτυχώς που υπάρχουν οι εθελοντές που μαζεύουν τα αποκαϊδια και τα λασπόνερα και «σώζουν το λαό». Ελάχιστος είναι ο κόσμος που ψυλλιάζεται ότι αυτό ακριβώς είναι το νέο «επιτελικό κράτος» (και το φαντασιακό «λαϊκό κράτος» δεν θα είναι παρά μόνο μια παραλλαγή του): επιστημονική οργάνωση της αποδοτικότητας της εργασίας στις επιχειρήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες και μετακύλιση του κόστους αναπαραγωγής της εργασιακής δύναμης στους ίδιους τους εργαζόμενους μέσω των περικοπών στις κρατικές δαπάνες και την κάλυψη των κενών από την εθελοντική εργασία.
Ας πάρουμε το παράδειγμα του δημόσιου συστήματος υγείας που χρόνια τώρα στηρίζεται στην εθελοντική εργασία των συγγενών των ασθενών. Την ίδια στιγμή που το κράτος περιορίζει τις αναπαραγωγικές δαπάνες για την υγεία, διαφημίζει προγράμματα ιατρικών επισκέψεων… πόρτα-πόρτα. Το περιφερόμενο προσωπικό (φανταζόμαστε δίχως προσαυξήσεις για εκτός έδρας εργασία) δεν θα αφορά αποκλειστικά γιατρούς, αλλά κλιμάκιο επαγγελματιών υγείας. Προφανώς δεν χρειάζεται για μια προγραμματισμένη/τακτική ενέσιμη χορήγηση να σε δει γιατρός αλλά εδώ μιλάμε για εβδομαδιαίες επισκέψεις στα χωριά, δλδ οι κάτοικοι ενδέχεται να πρέπει να περιμένουν κανά μήνα για να εξεταστούν από γιατρό. Συν του ότι δεν λέγεται κουβέντα για το τι θα συμβαίνει στο μεσοδιάστημα που δεν θα υπάρχει ούτε περιφερόμενος γιατρός ούτε περιφερόμενο λοιπό προσωπικό. (https://www.kathimerini.gr/society/562632934/to-schedio-gia-ti-dimosia-ygeia-to-esy-porta-porta/)
Σε αυτή τη διαπίστωση συντείνει η αναφορά στην επέκταση της τηλεπαρακολούθησης βιο-ιατρικών δεικτών μέσω κατάλληλων αξεσουάρ και άρα στην εφαρμογή τηλε-ιατρικής (αντί προσλήψεων).
Ενώ ο ΕΟΔΥ θα εστιάσει στις «απειλές δημόσιας υγείας», δηλαδή στις εκ των υστέρων παρεμβάσεις (just-in-time, το λέγαμε στις 2 μπροσούρες της Συνέλευσης Ενάντια στη Βιοεξουσία και την Κλεισούρα για το νέο σύστημα υγείας).
Σε άλλα άρθρα που αφορούν στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια και την εξοικονόμηση πόρων για το κράτος εις βάρος των ασθενών διαβάζουμε ότι προχωρά η ένταξη των ελληνικών νοσοκομείων στο καινούριο ψηφιακό σύστημα κατηγοριοποίησης ασθενών DRG (Σύστημα Διαγνωστικών Ομοιογενών Ομάδων):
«σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται συζήτηση για μεταφορά της χρηματοδότησης των νοσοκομείων στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με το Υπουργείο Υγείας να διατηρεί ένα μικρό ποσοστό χρηματοδότησης […] Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ygeiamou.gr ο πρόεδρος του ΚΕΤΕΚΝΥ [Κέντρο Τεκμηρίωσης & Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών – Ελληνικό Ινστιτούτο DRG] Παντελής Μεσσαρόπουλος, είναι έτοιμη προς υπογραφή Υπουργική Απόφαση για την ένταξη όλων των νοσοκομείων της χώρας στο σύστημα [DRG]. Επίσης, για τα νοσηλευτικά ιδρύματα της 7ης και 3ης ΥΠΕ [Υγειονομικής Περιφέρειας] τα οποία είναι ψηφιακά… ώριμα, προχωρά η αποζημίωσή τους με βάση το παραγόμενο έργο, δηλαδή τις ιατρικές πράξεις, τα χειρουργεία, τις νοσηλείες που πραγματοποιούν. Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους για να ακολουθήσουν έως τον Απρίλιο και τα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία». (https://www.ygeiamou.gr/%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82/349928/esi-kenotomia-ti-allazi-sta-nosokomia-kritis-ke-makedonias-skanaronte-isagoges-ke-nosilies/)
Άραγε συνδέεται αυτή η εξέλιξη με την επιβολή αξιολόγησης στα νοσοκομεία;
«Ο κ. Μεσσαρόπουλος [Πρόεδρος ΔΣ του ΚΕΤΕΚΝΥ] εξήγησε για ποιον λόγο τα DRGs μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων και της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης: ανεβάζουν την αποδοτικότητά τους, επομένως αποτελούν την βάση για χρηματοδότηση και κατάρτιση προϋπολογισμών, ενισχύουν την διαφάνεια, καταμετρούν την νοσοκομειακή δραστηριότητα και βελτιώνουν την αποδοτικότητά τους». (https://www.ygeiamou.gr/%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82/216860/ta-drgs-boroun-na-veltiosoun-ti-litourgia-ton-nosokomiakon-monadon-ke-tis-endonosokomiakis-perithalpsis/)
Το ερώτημα είναι εάν γίνεται να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των νοσοκομείων δίχως αξιολόγηση και νόρμες παραγωγικότητας του προσωπικού τους…
Είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού το πόσο απατεώνες είναι: αντί να λένε ότι μέσω DRG θα προκαθορίζεται η μέση διάρκεια νοσηλείας, άρα δύσκολα θα κάτσει ένας ασθενής για παραπάνω εξετάσεις/θεραπεία καθώς η ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη θα περιορίζεται βάσει των μέσων όρων του «μέσου ασθενή» [θα άξιζε ξεχωριστή συζήτηση για αυτή την φαντασματική φιγούρα του μέσου ανθρώπου, του μέσου ασθενή κλπ. κάτι που παραδέχονταν και οι πρώτοι θεμελιωτές της στατιστικής προσέγγισης στα κοινωνικά φαινόμενα] λένε ότι μέσω του μέτρου δεν θα φύγει ο ασθενής προτού αναρρώσει πλήρως! Από το ίδιο τελευταίο άρθρο:
«[Ο Μεσσαρόπουλος] τέλος ανέδειξε την σημαντικότητα της ενοποίησης των νοσηλίων σε ένα κατ’ αποκοπή ποσό, καθώς και της εκτίμησης για την μέση διάρκεια νοσηλείας, που προκύπτουν από τα DRGs: και οι δύο αυτές ενέργειες λειτουργούν αποτρεπτικά στο να φύγει ένας ασθενής από το νοσοκομείο προτού έχει πλήρως αναρρώσει και απαντούν εμπράκτως στην οποιαδήποτε πολεμική εναντίον της χρησιμότητας των νέων δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία».
Εν τω μεταξύ το τσίμπησαν το νομπελάκι τους οι δημιουργοί των mRNA εμβολίων. Όχι παίζουμε! Οι συγκεκριμένοι γιατροί και βιολόγοι έβαλαν πλάτη για να ΜΗΝ αυξηθούν διεθνώς οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία και την προληπτική-ολιστική ιατρική σε πρωτοβάθμιο επίπεδο υπό εργατικό έλεγχο, αντικαθιστώντας τες με τη φτηνιάρικη just-in-time παραγωγή προϊόντων ξεπέτας. Κατασκευάζοντας έναν μύθο περισσότερο παρά ένα εμβόλιο –ας θυμηθούμε ότι οι θάνατοι από διάφορες αιτίες αυξήθηκαν την εποχή ακριβώς του μαζικού εμβολιασμού– κατάφεραν να πάρουν τη δημόσια συζήτηση μακριά από το ζήτημα της ιατρογένεσης και τα εργαστήρια τροποποίησης ιών για χρήση σε περίπτωση βιολογικού πολέμου ή πρόληψης επιδημιών εν γένει και τη δημιουργία ενός κινήματος που θα απαιτούσε το κλείσιμό τους. Ταυτόχρονα, έδωσαν τη δυνατότητα στα ιδιωτικά και κρατικά αφεντικά τους να διαφημίσουν την τεχνητή ανοσοποίηση και την «αναπόφευκτη» εξάρτησή μας απ’ αυτήν μέσω των εθνικών εμβολιαστικών εκστρατειών που τόσο πολύ απολαύσαμε.
Την εποχή του «ψυχρού πολέμου» τα νομπελάκια μοιράζονταν τα πιστά σκυλιά του αντι-ολοκληρωτισμού/αντι-κομμουνισμού. Σήμερα μπαίνουν στην υπηρεσία της νέας τεχνοκρατικής/βιοπολιτικής διαχείρισης ενός πληθυσμού καθημερινά εκτεθειμένου στα ρίσκα που του επιβάλλει η καπιταλιστική βιομηχανία και ο μιλιταρισμός. Άξιος ο μισθός των βιολόγων!
(https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/stous-protoporous-ton-emvolion-mrna-to-nompel-iatrikis/)