Παρέμβαση στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης των νοσοκομειακών γιατρών

Στις 28 Απριλίου, δεύτερη ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης των νοσοκομειακών γιατρών ύστερα από αυτή στις 7 Απριλίου, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στήριξης των εργαζομένων σε νοσοκομεία του κέντρου (Λαϊκό και Ευαγγελισμό) με μοίρασμα κειμένων, αφισοκόλληση, τρικάκια και αυτοκόλλητα. Στη διαδρομή περάσαμε και από άλλα νοσοκομεία (Αλεξάνδρα, Αρεταίειο).

Βρεθήκαμε στον δρόμο από κοινού με τους υγειονομικούς εργαζόμενους, παρότι διαφωνούμε με τη γενικότερη προσπάθεια ηγεμονίας της «γνώσης των ειδικών» που έπαιξε την περίοδο της καραντίνας:

  • Επειδή το ζήτημα της δημόσιας υγείας είναι ένα πεδίο αγώνα και διεκδικήσεων που αφορά όλες τις προλετάριες, καθώς οι παροχές δημόσιας υγείας αποτελούν κομμάτι του μη χρηματικού, έμμεσου μισθού μας. Ενδεικτικό της  κατακρεούργησης των σχετικών δαπανών τα τελευταία χρόνια είναι ότι σήμερα τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία ανέρχονται σε τουλάχιστον 30.000. Σχεδόν το 40-50% των οργανικών θέσεων είναι κενό, με αποτέλεσμα (σε συνθήκες υποτιθέμενης «κανονικότητας») τη σωματική και πνευματική εξουθένωση των υπηρετούντων υγειονομικών, τις συνθήκες «πολέμου» που επικρατούν σε κάθε εφημερία, τις πολύωρες αναμονές, τα αποδυναμωμένα Επείγοντα και άλλα τμήματα κλινικές όλων των νοσοκομείων, τα πολύμηνα ραντεβού για εξετάσεις, χειρουργεία κ.ο.κ. Αντίστοιχα η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει περικοπεί δραματικά, ενώ εντελώς τυχαία το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων σε αυτή έχει ανέβει: άλλος ένας τρόπος μείωσης του μισθού μας.

  • Επειδή δύο μήνες σχεδόν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας όχι μόνο δεν έχει ενισχυθεί ούτε κατ’ ελάχιστο το ΕΣΥ, αλλά αντίθετα συνεχίστηκε σε αυτό η τακτική επέκτασης των ελαστικών σχέσεων εργασίας: όχι μόνο δεν μονιμοποιήθηκαν όσοι συμβασιούχοι υπηρετούσαν αλλά και οι ελάχιστοινοσηλευτές και επικουρικοί γιατροί που προσλήφθηκαν είναι προσωρινοί.
  • Επειδή η επιβεβλημένη από τα πάνω καραντίνα και η πρόκληση μαζικού πανικού είχαν την επιπλέον σκοπιμότητα να αποθαρρύνουν ασθενείς από την προσέλευσή τους στα νοσοκομεία ώστε να μην χρειαστεί να γίνει καμιά αύξηση των κρατικών δαπανών. Τον ίδιο στόχο εξυπηρέτησε η διακοπή της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων, των προγραμματισμένων εξετάσεων και χειρουργείων, καθώς και η εσωτερική αναδιάρθρωση με μετακινήσεις προσωπικού και αποψίλωση μονάδων. Το αποτέλεσμα ήταν να δοθεί η πλαστή εντύπωση της «μεγάλης εθνικής οικογένειας» που τα κατάφερε, αφού «μείναμε σπίτι» και «βγήκαμε νικητές», τη στιγμή που έχει καταγραφεί μια μεγάλη στατιστική μείωση της προσέλευσης στα δημόσια νοσοκομεία ασθενών ακόμα και με οξέα καρδιακά επεισόδια εξαιτίας του προκληθέντος φόβου για τον κορονοϊό sars-cov-2!
  • Επειδή, στα πλαίσια περιορισμού των κοινωνικών δαπανών,δεν πρόκειται να ανοίξουν πάλι και να στελεχωθούν τα 6 νοσοκομεία που έκλεισαν από το 2015 μέχρι σήμερα, ούτε να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν επαρκείς για το μέγεθος του πληθυσμού ΜΕΘ.
  • Επειδή στο 2ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού που αναμένεται από το φθινόπωρο ή στην επόμενη πανδημία που θα προκληθεί από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, αυτό που μας περιμένει είναι η επανάληψη της υποκριτικής κρατικής προπαγάνδας ότι η διατήρηση της υγείας μας είναι «ατομική μας ευθύνη», η επανάληψη του εγκλεισμού στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών μας και της στρατιωτικοποίησης της ζωής μας («για να μην κολλήσουμε άλλους») και η ακόμα μεγαλύτερη υποτίμηση των μισθών και αναγκών μας.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ΄ ΟΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΜΙΣΘΟ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ (ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ)

Η «ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ» ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΤΗ

Ο ΑΥΤΟ-ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΑΤΟΜΙΚΗ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ:ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Εδώ  το κείμενο που μοιράστηκε

Συνέλευση ενάντια στη βιο-εξουσία &την κλεισούρα