Ιστορία Προλεταριακής Κλεισούρας #17

“Τι γίνεται στις δουλειές μας; (απολύσεις, εξώθηση σε παραιτήσεις κλπ.)”

Δουλεια από το σπίτι και αβεβαιότητα για το αν θα πάρω τελικά το επίδομα ή τα δεδουλευμένα.

“Όσοι εργαζόμαστε ακόμα τι συνθήκες αντιμετωπίζουμε σήμερα; (μειώσεις μισθών, καθυστέρηση πληρωμών, ξεχειλωμένα ωράρια, αδήλωτες υπερωρίες, συμπεριφορές αφεντικών και ό,τι άλλο)”

Απώλεια πελάτη από τη μια εργασία, αβεβαιότητα στις άλλες.

“Τι παίζει με τα μέτρα προστασίας στον χώρο εργασίας μας; Μας τα παρέχουν τα αφεντικά ή όχι; Τι γίνεται με τον συνωστισμό; Τι μέτρα έχουν λάβει; Μας ικανοποιούν; Τι θα θέλαμε εμείς οι ίδιοι; Όταν υπάρχει πιθανό κρούσμα πώς το αντιμετωπίζουν; Τι κάνουμε για να αντισταθούμε σε καταστάσεις που θεωρούμε ότι απειλούν εμάς και τους συναδέρφους μας;”

Αρχικά υπήρξε πίεση να πάω στο χώρο δουλειάς ενώ υπήρχαν άτομα από άλλο χώρο με κρούσμα. Όμως αρνήθηκα και έπειτα κάνουμε όλοι εξ αποστάσεως

“Μας έχουν αναγκάσει σε τηλεργασία; Σε τι διαφέρει το καθεστώς της τηλεργασίας από το προηγούμενο καθεστώς εργασίας; Τι προβλήματα μας δημιουργεί;”

Δεν εξαναγκάστηκα αλλά δεν υπάρχει μέριμνα από τον οργανισμό ώστε να γίνεται πιο καλά και οργανωμένα..

“Είμαστε ολοκληρωτικά εκτός εργασίας; Αν ναι, πώς τη βγάζουμε; Τι κάνουμε με το νοίκι και την καμπάνα των λογαριασμών;”

Στην βασική μου δουλεια (από εκεί που ζω) είμαστε εκτός εργασίας και αναγκαστικά ζούμε από τις προηγούμενες πληρωμές.

“Πώς βιώνουμε την κατάσταση αποκλεισμού μέσα στο σπίτι; α)Κάποιοι/ες/α ζουν μόνοι τους. Τι προβλήματα δημιουργεί αυτό σε αυτή τη συγκυρία; β) ΛΟΑΤΚΙ άτομα αναγκάζονται να συγκατοικούν με μια οικογένεια που τη νιώθουν καταπιεστική, ξένη και εχθρική. Πώς το βιώνεις αυτό; γ) Γενικά ο εγκλεισμός με την οικογένεια, γονείς-σύζυγο-παιδιά (ή άλλα άτομα με τα οποία συγκατοικείς) παλεύεται;”

Ο εγκλεισμός είναι δύσκολος αλλά δυσκολότερη ήταν η πραγματικότητα πριν από αυτόν. Οι οικογενειακές προστριβές έχουν εξομαλυνθεί

“Πώς την παλεύεις με τις δυσκολίες στη μετακίνηση (ή όποιες άλλες) με την εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου; Επιστρατεύεις προλεταριακές/απείθαρχες πονηριές και στρατηγήματα; Τι είδους;”

Δεν πάω πουθενά λόγω περιοχής.

“Πώς αντιμετωπίζουμε τον μενουμεσπιτισμό; Τι έχει αλλάξει στις κοινωνικές μας σχέσεις; Με τις ανησυχίες για τη διαχείριση της κατάστασης από το κράτος, τι γίνεται; Πώς τις μοιραζόμαστε; Πώς αντιστεκόμαστε στα κρατικά σχέδια;”

Θεωρώ ότι το κράτος θα βάλει σε κίνδυνο την υγεία του πληθυσμού υπολογίζοντας ότι το κόστος της νοσηρότητας θα είναι μικρότερο από της απώλειας των εισοδημάτων

“Υπάρχει αλληλεγγύη στον περίγυρο και τις γειτονιές; Υπάρχουν άλλα άτομα που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας(ψώνια, φάρμακα); Έχουμε εμείς ανάγκη από τη βοήθεια των γύρω μας;”

Δεν γνωρίζω δυστυχώς, ταΐζουμε τα αδέσποτα όποτε τα βρίσκουμε

“Σε καιρούς επιβεβλημένου από το κράτος εγκλεισμού τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα με συμπεριφορές αντρίλας, βίας και κακοποίησης των γυναικών μέσα στο ίδιο το σπίτι τους οξύνονται. Έχουμε αντιληφθεί τέτοια φαινόμενα γύρω μας; Πώς τα αντιμετωπίζουμε;”

Στην γειτονιά μου όχι αλλά οι γείτονες ζούσαν έτσι από πριν (γονείς συνταξιούχοι γιος άνεργος )

“Άλλα προβλήματα; Όσοι μένουμε σε φοιτητική εστία τι κάνουμε απέναντι στις εξώσεις;”

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αβεβαιότητα για τους επόμενους μήνες

“Εδώ μπορείς να καταγράψεις κάποιες εμπειρίες σου χύμα. Μπορείς να τις επικοινωνήσεις ακόμα και με μορφή ποιήματος ή όπως αλλιώς σε εκφράζει!”

Ο εγκλεισμός είναι εξίσου πρόβλημα με την εντατικοποιημένη εργασία! Για την εξάπλωση των λοιμώξεων ευθύνεται η μαζική κοινωνία και η βιομηχανία κρέατος.