Στις 2 Ιουλίου ομάδα εξεγερμένων ως απάντηση στην κρατική δολοφονία του νεαρού αλγερινής καταγωγής Ναέλ Μερζούκ από μπάτσους στις 27/6/2023 στη διάρκεια «ελέγχου» στο προάστειο Ναντέρ του Παρισιού επιτέθηκε στο σπίτι του δημάρχου του προαστίου L’Haÿ-les-Roses του Παρισιού. Εξουδετέρωσαν τα οδοφράγματα και τα συρματοπλέγματα με τα οποία είχε οχυρώσει το σπίτι του και στη συνέχεια διεμβόλισαν την μπροστινή πύλη του σπιτιού με ένα αμάξι. Σε ένα tweet, ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέρ καταδίκασε την επίθεση, γράφοντας: «Το να επιτεθείς στη ζωή ενός εκλεγμένου αντιπροσώπου και της οικογένειάς του είναι σαν να επιτίθεσαι στο έθνος»… Την επομένη ημέρα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση υπέρ της «επιστροφής στη δημοκρατική τάξη».
Δημοσιεύουμε την μετάφραση ενός κειμένου της ομάδας La Mouette Enragée που απαντάει στην «ιερή» αγανάκτηση της αστικής τάξης μπροστά στις εκδηλώσεις οργής των εξεγερμένων προλετάριων.
[Κι ενώ η εξέγερση δείχνει πια να υποχωρεί (για τώρα) στις 4 Ιουλίου ένα νεαρός 27 χρονών έχασε τη ζωή του στη Μασσαλία χτυπημένος από βλήμα “flash-ball” που χρησιμοποιείται από τα ΜΑΤ.]
Μα τι δεν καταλαβαίνει ο μορφωμένος αστός;
Για τον μορφωμένο αστό, η διπροσωπία δεν είναι ελάττωμα, είναι μια βολική κατάσταση, ένα ραφινάρισμα. Μόνο μια τέτοια ροπή στην απατεωνία εξηγεί την προσποιητή του αδυναμία για κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης. Το να την καταδικάσει απερίφραστα θα φαινόταν ως μια κάπως πιο ειλικρινής στάση.
Χθες ο μορφωμένος αστός, είτε ανήκει στην αριστερά, είτε στη δεξιά, είτε στο ακραίο κέντρο, ισχυρίστηκε ότι δεν καταλάβαινε την εξέγερση των Gilets Jaunes [στμ., Κίτρινα Γιλέκα]. Σήμερα, θρηνεί για την κατάρρευση του δημοκρατικού συμβολαίου. Μεταξύ μας, είναι και ο μόνος. Και ακριβώς επειδή αισθάνεται και γνωρίζει ότι είναι όλο και περισσότερο μόνος, ο αστός ανησυχεί… Προφανώς έχει ακόμα την αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης… Βέβαια, υπό αυτές τις συνθήκες, τα συνδικάτα δεν θα μπορέσουν να του προσφέρουν καμία στήριξη.
Η μορφωμένη μεσαία τάξη θρηνεί για το κάψιμο ενός κρατικού σχολείου τη στιγμή που πληρώνει για ένα ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα για να γλιτώσει τους γόνους της από το “Vivre ensemble” [στμ., «συναγελασμό»], των τμημάτων που ανήκουν στο δίκτυο REP[1]. Η μορφωμένη μεσαία τάξη αγανακτεί όταν ένα κοινωνικό κέντρο, ένα γραφείο του Pôle Emploi[2] ή ένα αστυνομικό τμήμα τυλίγεται στις φλόγες, γιατί αυτά είναι οι διαμεσολαβητές των πολιτικών κοινωνικού ελέγχου σε κάθε τομέα και σε κάθε περίσταση.
Ο μορφωμένος αστός τρομάζει από την καταστροφή ενός σάπιου καταστήματος λιανικής πώλησης, τη στιγμή που η σύζυγος ή η κόρη του δεν θα γίνουν ποτέ αντικείμενο εκμετάλλευσης ή ταπείνωσης σε καθημερινή βάση από κάποιον σαδιστή μανατζαρέο.
Ο μορφωμένος αστός δακρύζει όταν καταστρέφεται μια γραμμή λεωφορείου ή τραμ· αυτός που δεν θα βιώσει ποτέ την ενοχλητική και δυσάρεστη εμπειρία του face control από τους γορίλες των δημόσιων συγκοινωνιών.
Τέλος, ο μορφωμένος αστός, μικρός ή μεγάλος, δεν μπορεί να καταλάβει ότι η εξέγερση είναι αναγκαστικά βρώμικη, βίαιη, ανεξέλεγκτη, τις περισσότερες φορές απεγνωσμένη γιατί είναι αναπόφευκτη, απελευθερωτική, πανηγυρική και δυστυχώς συχνά χωρίς μέλλον και προοπτική…
Η αστική τάξη κατασκεύασε τον ζόφο της εποχής μας, γι’ αυτό δεν αντέχει να τον κοιτάξει κατάματα.
Boulogne-sur-mer, 30/06/2023
[1] Το REP και REP+ είναι πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας που ακούει στο κωδικό όνομα Εκπαίδευση προτεραιότητας το οποίο ταξινομεί τα σχολεία σύμφωνα με έναν «κοινωνικό δείκτη. Αντικατέστησε τις ΖΕΠ (εκπαιδευτικές ζώνες προτεραιότητας) μετά τον επανασχεδιασμό του εκπαιδευτικού χάρτη προτεραιότητας, που εφαρμόστηκε στην αρχή του σχολικού έτους 2015. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σχολεία και κολέγια κατατάσσονται στο πρόγραμμα REP με κριτήριο τέσσερις παραμέτρους που μπορούν να επηρεάσουν την ακαδημαϊκή επιτυχία:
- Το ποσοστό των μειονεκτουσών κοινωνικοεπαγγελματικών κατηγοριών
- Το ποσοστό των υποτρόφων φοιτητών
- Το ποσοστό των φοιτητών που διαμένουν σε QPV (γειτονιές προτεραιότητας της πολιτικής της πόλης)
- Το ποσοστό των μαθητών που επανέλαβαν ένα χρόνο πριν από την έκτη τάξη
Τα τρία πρώτα κριτήρια σχετίζονται περισσότερο ή λιγότερο με το οικογενειακό εισόδημα. Ως αποτέλεσμα, σε ένα σχολείο REP, υπάρχουν περισσότεροι μαθητές των οποίων οι γονείς έχουν χαμηλά εισοδήματα από ό, τι σε άλλα σχολεία. Ανεξάρτητα από τους φιλόδοξους στόχους του προγράμματος REP, το οποίο υποτίθεται ότι αποσκοπεί στην ενισχυτική διδασκαλία των μειονεκτούντων μαθητών, αυτοί επηρεάζονται περισσότερο από την ακαδημαϊκή αποτυχία από άλλους.
[2] Η Pôle emploi έχει τρία βασικά καθήκοντα: υποστήριξη για την επιστροφή στην εργασία, αποζημίωση των ατόμων που αναζητούν εργασία, μέσω του επιδόματος επιστροφής στην εργασία (γνωστό ως ARE) ή του ειδικού επιδόματος αλληλεγγύης (γνωστό ως ASS) και πολλών άλλων (RFF, RFPE, ACRE, NACRE), και σύνδεση εταιρειών και υποψηφίων που αναζητούν εργασία. Αντιστοιχεί στα γραφεία του ΟΑΕΔ στα καθ΄ημάς.