Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο Μάιος 2020: προλετάριοι/ες σε τηλεάρνηση

Η συνέλευση ενάντια στη βιο-εξουσία και την κλεισούρα συμμετείχε  στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια σε ένα ακόμα επεισόδιο της εργασιακής αναδιάρθρωσης στο χώρο της εκπαίδευσης εν μέσω μέτρων για την πανδημία. Με συνθήματα όπως «η τηλεκπαίδευση είναι μια απάτη, στην αξιολόγηση δε θα βάλω πλάτη», «η τηλεκπαίδευση είναι θάνατος, σκατά στην κοινωνία του θεάματος», «σβήστε τις οθόνες να αρχίσουν οι αγώνες»,

διαδηλώσαμε ενάντια στο  νέο πολυνομοσχέδιο που ξαναφέρνει την αξιολόγηση και νέες συγχωνεύσεις σχολείων και απολύσεις αναπληρωτών αλλά και ενάντια στην τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο παιδείας στα κλεφτά μέσα στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στις 8/5.

Συνθήματα που  φωνάχτηκαν από το μπλοκ της συνέλευσης ενάντια στην τηλεργασία: «η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα, οι τηλεργάτες δεν έχουνε πατρίδα», «μίσος ταξικό ξεφτίλες εργοδότες στην τηλεργασία είμαστε προδότες» κ.α.

Στην πορεία μοιράστηκε το κείμενο :

ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ:ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΤΗΡΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ

«Μαζί με το ΕΣΥ, ωστόσο, νέα μορφή παίρνει και το σύνολο του δημόσιου τομέα: Οι υπηρεσίες του ψηφιοποιούνται και απλώνονται για να εξυπηρετούν πιο εύκολα και πιο σύντομα τον πολίτη.[]Οι υπάλληλοι εξοικειώνονται με την τεχνολογία. Ενώ, μέχρι σήμερα, σχεδόν 5 εκατομμύρια είναι οι συμμετοχές μαθητών αθροιστικά σε ψηφιακές τάξεις με τη βοήθεια δεκάδων χιλιάδων φιλότιμων εκπαιδευτικών. Η Ελλάδα μετά την πανδημία πρέπει να είναι μία ανανεωμένη Ελλάδα! Η κρίση ίσως μας πληγώσει. Θα μας έχει οπλίσει, ωστόσο, με πολύτιμες εμπειρίες για να οικοδομήσουμε ένα πιο ισχυρό και σύγχρονο κράτος. Γιατί,ακριβώς, τα μεγάλαβήματα που γίνονται τώρα είναι όπλα που μπορούν να κάνουν αυτή την πρόσκαιρη δοκιμασία μοχλό σταθερής προόδου. Να εντάξουν τις σκοπιμότητες της στιγμής στο στρατηγικό σκοπό του μέλλοντος. Και έτσι τα μέτρα της επικαιρότητας, να γίνουνπυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για κατακτήσεις που θα μας βοηθήσουν, ώστε μετά την καταιγίδα να κάνουμε μία νέα αρχή. Με άλλα λόγια, μετά την εμπειρία του Κορωνοϊού, είναι στο χέρι μας η «ανάγκη του σήμερα» να θεμελιώσει την «αναγέννηση του αύριο». Και το σκληρό παρόν να γίνει πρόλογοςπιο αισιόδοξων καιρών.»

Κυριάκος Μητσοτάκης, 13/4/20

Και λέγαμε τι μας έλλειπε…

Εν μέσω επιδημίας κι αφού το κράτος επέβαλε τον εγκλεισμό και μια σειρά απαγορευτικών μέτρων πρώτα με την προώθηση της καμπάνιας «#μένουμεσπίτι» και σήμερα με αυτήν του«μένουμε ασφαλείς και σε απόσταση», η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει εξ ολοκλήρου. Παρόλ’ αυτά, όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης καταφέρνουν, σε έναν βαθμό, να συνεχίζουν τη λειτουργία τους με «καινοτόμα» μέσα.

Στο πανεπιστήμιο, για να ξεκινήσουμε από αυτό, η έρευνα σε πολλές περιπτώσεις προχωράει κανονικά, ενώ οι καθαρίστριες και οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν έπαψαν να δουλεύουν με σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα προστασίας και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.[i] Όσον αφορά τις/τους φοιτήτ(ρι)ες, τα μαθήματα συνεχίζονται μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Έτσι, το πανεπιστήμιο συνέβαλε στην πολιτική διαχείριση της κατάστασης, επιβάλλοντας και αυτό με τη σειρά του μέσω των τηλε-μαθημάτων τον εγκλεισμό μας με όρους ακραίας εντατικοποίησης.

[i] Κείμενο Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών, http://proterga.blogspot.com/2020/03/

Το κείμενο ολόκληρο  ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ-5_20

Φωτογραφίες από την πορεία