Εδώ μπορεί όποιος/όποια θέλει να βρει και συμπληρώσει την εργατική έρευνα που έχουμε ξεκινήσει προκειμένου να καταγράψουμε εμείς οι ίδιοι και οι ίδιες τα αποτελέσματα της κρατικής διαχείρισης του κορονοϊού στη ζωή μας. Το νόημα της εργατικής έρευνας είναι η χρησιμοποίησή της από τους/τις προλετάριους/ες ως εργαλείο ανταλλαγής και καταγραφής πληροφοριών για όλα όσα συμβαίνουν στους εργασιακούς χώρους (αλλαγές στην εργασιακή διαδικασία και η απάντηση των εργατ(ρ)ιών) και τα οποία δεν υπάρχει καμία πιο κατάλληλη από εμάς τις ίδιες να τα αποτυπώσει.
Να βγάλουμε στο φως ό, τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες του δήθεν ασφαλούς σπιτιού της καθεμιάς μας (με την απλήρωτη αναπαραγωγική εργασία να είναι στις δόξες της και τη βία να αυξάνεται) και το πώς ο εγκλεισμός και ο καλά ενορχηστρωμένος πανικός επηρέασαν την υποκειμενικότητα των προλετάριων.
Το κεφάλαιο έχει στην υπηρεσία των συμφερόντων του διάφορες επιστήμες (κοινωνιολογία, ψυχολογία, μηχανική κ.λπ.) μέσα από τις οποίες αναζητά τρόπους να καινοτομεί ώστε να εξασφαλίζει καλά ποσοστά εκμεταλλευσιμότητας της εργασίας (βλ. ποσοστό κέρδους). Μια διεισδυτική ματιά στην ιστορία της εξέλιξης της καπιταλιστικής κοινωνίας δεν μπορεί να παραγνωρίσει την επένδυση σε νέες τεχνολογίες [(βιο)πολιτικής] και ως απάντηση στους αγώνες των εργατ(ρι)ών: νέες στρατηγικές management, περισσότερος έλεγχος κι επιτήρηση μέσα κι έξω από τη δουλειά, στρατηγική μείωσης αριθμού εργαζομένων σε μια επιχείρηση, ακόμα-ακόμα ικανοποίηση (και δημιουργία) επιθυμιών με την παραγωγή νέων καταναλωτικών αγαθών.
Η βασική ιδέα της εργατικής έρευνας είναι ότι χρειάζεται και η ίδια η εργατική τάξη να μελετά την κατάστασή της –τις ιδιαίτερες συνθήκες ζωής και εργασίας καθώς και ευέλικτες τακτικές αντίστασης– προκειμένου να καινοτομεί από τη δική της σκοπιά με γνώμονα την αποτελεσματικότητα, την όξυνση και τη γενίκευση των αγώνων της.
Η εργατική έρευνα είναι το εργαλείο που θα μας βοηθήσει, αφού γνωριστούμε καλύτερα, να συναντηθούμε και να προετοιμαστούμε για την “επιστροφή στην ομαλότητα”, δηλαδή στην καπιταλιστική κανονικότητα που οπλίζεται με νέα δύναμη κι εξουσία.
Η συνάντηση αυτή δεν αφορά μόνο την ήδη υπάρχουσα προλεταριακή συλλογικότητά μας με άλλα κομμάτια της εργατικής τάξης αλλά αφορά και την κοινότητα που θα δημιουργηθεί καθώς οι ίδιοι/ες οι προλετάριοι/ες που απαντούν θα τη διαδώσουν και θα τη μοιράσουν παραπέρα στους συναδέλφούς τους.
Χρειάζεται πάντως να είμαστε προσεκτικοί: η μεθοδολογία μιας τέτοιας έρευνας δεν μπορεί να εξομοιωθεί με μια καταγραφή παραπόνων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία πρέπει να κινητοποιηθεί κόσμος και πρέπει να εξεταστούν πιθανά μέσα αντίστασης (ξετρυπώνοντας και τα πιο αφανή).
Εάν επομένως θεωρείς πως οι συνάδελφοι-ισσες ή φίλοι-ες ή γείτονες-σσες σου έχουν κάτι να πουν πάνω σε κάποια από τα ερωτήματα τύπωσε αυτό το ερωτηματολόγιο και μοίρασέ τους το.
https://forms.gle/MXEvX1dYHxUXzDWt9
Περισσότερα για τη γενεαλογία της εργατικής έρευνας:
Kollinko-τηλεφωνικά κέντρα-εργατική έρευνα -κομμουνισμός εκδ. Κόκκινο Νήμα
The Workers’ Inquiry and Social Composition(@NotesFrom_Below)